Ta del av viktiga forskningsnyheter som presenterades under årets hematologi-kongress som hölls av EHA, European Hematology Association, under juni 2022.
Nyligen avslutades den årliga kongressen inom hematologi som anordnas av EHA, European Hematology Association, och flera av oss på Blodcancerförbundet deltog. För oss är deltagande vid olika kongresser viktigt för att kunna hålla oss uppdaterade i forskning och utveckling inom området hematologi. Detta är viktigt för att vi ska kunna påverka inom olika områden men också för att kunna återberätta och delge viktiga framsteg till er medlemmar, då många av er är mycket intresserade och själva berörda av den forskning som bedrivs inom vårt område.
Föreläsningsschemat var mycket intensivt och under kongressen presenterades många intressanta nyheter och framsteg inom området blodcancer samt inom de genetiska blodsjukdomarna. Både framsteg inom läkemedelsutveckling lyftes fram men också inom metoder för tex diagnostik och uppföljning, samt vikten av patientrapporterade utfall (PRO, patient reported outcomes) i samband med kliniska studier.
Några av de viktigaste punkterna som togs upp under kongressen var kombinationsbehandlingar, där exempel presenterades för bland annat diagnosen myelom. Kombinationsbehandlingar har visat sig vara effektiva och om möjligt bör en triplett-behandling övervägas före behandling med två läkemedel. Vikten av att introducera nya mål/targets samt att välja läkemedel med en ny verkningsmekanism lyftes fram. Detta blir särskilt viktigt vid varje återfall, då behandling bör bytas till en variant som patienten inte har utvecklat resistens mot. En annan viktig punkt som också lyftes fram var rådet att redan i början, i första linjens behandling, välja den mest effektiva och optimala behandlingen samt att i största möjliga mån få patienter att delta i kliniska studier.
På de läkemedelsinriktade föreläsningarna lades ett stort fokus på nya immunterapier såsom CAR-T och bispecifika antikroppar. Båda dessa terapier baseras på att patientens immunsystem kan förbättras för att lättare känna igen cancerceller, som därmed mer effektivt kan elimineras. Det presenterades även intressant data från real-world evidence (RWE) inom CAR-T området, alltså observationer som gjorts i det verkliga livet utanför kliniska studier. Från Frankrike lyftes bland annat ett initiativ som tagits för att skapa ett register för RWE för CAR-T behandlingar. Resultaten från RWE var positiva och den goda effekt av CAR-T som man tidigare observerat i kliniska studier tycks råda även i verkliga livet.
Andra viktiga resultat som lyftes fram under kongressen var den effekt som CAR-T har på den äldre populationen, som vanligtvis definieras som 65 år eller äldre. Vad forskarna såg var att CAR-T behandling för äldre med lymfom generellt visade en god effekt samt att de äldre inte svarade sämre på behandlingen än den yngre patientgruppen. Någon övre åldersgräns kunde här inte identifieras, och istället poängterades vikten av att så tidigt som möjligt utvärdera om CAR-T är en lämplig behandling även för äldre, för att undvika annan behandling innan som skulle kunna påverka effekten av tex. CAR-T.
Andra intressanta ämnen som togs upp var vikten av att samla in patientrapporterade utfall (PRO) i samband med kliniska studier. Det presenterades exempel på studier som gör detta just nu, bland annat inom diagnoserna myeloproliferativa neoplasier (MPN) och lymfom. Syftet med dessa mått är att tex utvärdera patienters livskvalitet, behov av rehabilitering samt för att utvärdera toxicitet av läkemedel.
För den intresserade finns många korta klipp (1-2 min) och sammanfattningar av flera nyheter från EHA-kongressen publicerade (på engelska) via The Video Journal of Hematological Oncology (VJHemOnc). Via sökfunktionen är det möjligt att söka efter specifika diagnoser av intresse.
Dessa klipp finns även tillgängliga på YouTube och du finner dem via länkarna nedan: