Evenemang
Event Arkiv
Se temaföreläsningen om kost & mag- & tarmbesvär vid cancer Temadag om lymfom och kronisk lymfatisk leukemi KLL 15 september Om MPN-diagnoserna - se föreläsningen m Dr. Anna Ravn Landtblom Om mastocytos - se överläkare Johanna Ungerstedts föreläsning om nutid och framtid Om KMML - inspelad forskningsföreläsning med Johanna Ungerstedt Om covid-19 behandlingar när man har nedsatt immunförsvar - föreläsning Dr Ola Blennow 25/1-2023 Se forskningsföreläsningarna vid Blodcancerförbundets 40 årsjubileum Prof. Mats Jerkeman föreläser om mantelcellymfom - behandling och forskning 2022 Överläkare Daniel Molin föreläser om Hodgkins lymfom och fem pratar blodcancervård Överläkare Thomas Relander föreläser om T-cellslymfom & hudlymfom 2022 Överläkare Maria Strandberg föreläser om kronisk lymfatisk leukemi, KLL 2022 Lymfom-KLL-dagen 22 - om aggressiva B-cellslymfom & CAR-T med prof Gunilla Enblad Nu kan du se föreläsningarna från lymfomdagen 2022 här i eventarkivet Se föreläsningen om diagnosen KML med Leif Stenke Om diagnosen MYELOM - se inspelade webbinariedagen maj 2022 Om ALL-registrets möjligheter - föreläsning av Dr Anna Lübking registerhållare Om diagnosen MDS - föreläsning av Dr Magnus Tobiasson 2022 Om vård och forskning kring ALL, akut lymfatisk leukemi - delta på webbinarium Lär dig hämta ut blodcancerregistrets statistik för påverkan Se webbinariet om covid-19-behandlingar för hematologipatienter 2022 Om Blodcancerregistrets möjligheter - se webbinariet 31 mars Webbinarium om covid-19 och aktuella behandlingar för hematologipatienter 30 mars Se webbinariet om behandling av MPN-diagnoser och stark patient Om hur läkemedel finansieras - se webbinariet om hälsoekonomi Föreläsning hälsoekonomi kl. 13-14 Se Dr. Jesper Aasa:s föreläsning om vikten av rörelse och träning vid blodsjukdomar Ny chans - Var med på inspirerande tränings-webbinarium 9 mars Sicklecellsjukdom i svensk sjukvård - välkommen på webbinarium 23/2 Webbinar: The Evolving COVID-19 Pandemic in Patients with MPN Webbinarium - Sexuell hälsa och cancer Live Webbinarium - Lymfomdagen 15 september Föreläsning om MPN och covid-19 Dr Hareth Nahi - Framsteg i behandlingen av myelom Lunchföreläsning "Nuets förnöjsamhet" Myelom - sjukdomen och hur vi behandlar den 2021 KLL-veckan 2020 del 3 - Pågående kliniska studier inom KLL KLL-veckan 2020 del 2- Behandlingsmöjligheter inom KLL KLL-veckan del 1 Lenas berättelse Nya behandlingsmöjligheter inom lymfomområdet 2020 Nya behandlingsmöjligheter inom myelomområdet 2020 Nationella MPN-Dagen (1) MDS- & AML-Dagen (1) Myelomsatsning Väst Svarte Petter Du är inte ensam... Blodcancerdagen Ökat patientinflytande (nya behandlingar) Sverigedagen Kronisk Blodsjukdom Lanseringsevent Livskraft Myelomdagen 2019 Int. Lymfomdagen Sverigedagen MDS/AML Personcentrerad vård? VTEDB Almedalen Nationella MPN-Dagen Sverigedagen KLL Livskraft Temadag Cancerrehab Lymfomsatsning Mellersta Lymfomsatsning Syd Lymfomsatsning 2018 Hälsovinster eller hälsoförluster? Inga Fler Utredningar! Om du bara visste

Se temaföreläsningen om kost & mag- & tarmbesvär vid cancer

Klicka på bilden nedan och se föreläsningen på Blodcancerförbundets Youtubekanal!

https://www.youtube.com/live/RQ1tsDIk_IY?si=i2UUeh3OgeT58OO2

 

Här är några av de frågor som kom upp från deltagarna som ställdes till föreläsaren Malin Olofsson och här är hennes svar på dessa:

Fråga 1:
Vad är rött kött? Ingår fågel i detta ? 
- Med rött kött menar man kött från nöt, gris, lamm, ren och vilt. Kyckling och kalkon räknas alltså inte som rött kött. 
 
fråga 2:
Hur ser du på aminosyrasötare?
- Jag vet inte om det menas något specifikt sötningsmedel men ser vi till aspartam så är det ett sötningsmedel som är uppbyggt av två aminosyror, fenylalanin och asparaginsyra. De här två aminosyrorna  ingår som "byggstenar" i många proteiner i vår vanliga mat och är alltså inte farliga för oss. Aspartam är 100-200 gånger sötare än vanligt socker och det innebär att det behövs väldigt små mängder för att få en söt effekt.  Det finns inga kända risker med att inta aspartam. 
 
Fråga 3:
Hur blir det med näringen om maten tillagas tidig morgon och serveras till lunch, där maten varmhålls under 3-5 timmar?
- Både näring och smak kan påverkas under lång tids varmhållning. Det är viktigt att maten håller tillräckligt hög temperatur under varmhållningen för att minska risk för tillväxt av bakterier. Maten bör hålla minst 60grader. 
Ser man till innehållet av kolhydrater, fett och proteiner så påverkas de i relativt liten utsträckning vid varmhållning. Vitaminer och mineraler kan däremot påverkas och t.ex. lakas ur ett livsmedel om det ligger länge i kokvattnet. Använder man kokvattnet i t.ex. en sås så kan man ta till vara på de urlakade näringsämnena där. 
 
Fråga 4:
Finns det någon/några bra hemsida/hemsidor vi skulle kunna länka till om bra kost vid behandlingar, som du kan rekommendera?
 
- Ja! Det finns bra information(både allmän information om hälsosam mat och mat vid cancersjukdom)  på de här hemsidorna:
 

Livsmedelsverket
https://www.livsmedelsverket.se/


 
Mat vid cancer – orsaker till aptitlöshet och kostråd | Cancerfonden https://www.cancerfonden.se/om-cancer/leva-med-cancer/mat-vid-cancer 


 
Mat vid cancer - 1177
https://www.1177.se/Stockholm/sjukdomar--besvar/cancer/att-leva-med-cancer/mat-vid-cancer/ 

 

 

Det här var en temaföreläsningseftermiddag den 22 maj 2024 i Göteborg och på distans, om mag- och tarmbesvär vid blodcancerbehandlingar och vad man kan göra för att förebygga detta med kosten.

Det var Blodcancerförbundet och Blodcancerföreningen Västsverige som arrangerade denna temahalvdag.

Föreläsare:
Malin Olofsson, leg. dietist, kommer och berättar om hur magen kan reagera på cellgifter och hur man med hjälp av maten ibland kan minska besvären. Malin jobbar till vardags som dietist vid sjukhuset i Arvika och är ordförande i Dietisternas Riksförbunds sektion inom gastroenterologi och hepatologi.

OBS! Inga frågor ställs till föreläsare under själva föreläsningen, eftersom inspelning sker! Frågorna ställs efteråt.

Program:
14.00 - 14.50 Hård i magen eller känns det som om maten rinner rakt igenom? Vilka symtom kan man få från mag-/tarmkanalen när man genomgår hematologisk/onkologisk behandling och kan man lindra symtomen med hjälp av maten?
Frågor

15.20 -16.10 Frukost, är det verkligen nödvändigt? Vad är bra och hälsosam mat och kan jag äta mig till ett friskare liv? Idag överöses vi av hälsopåståenden, nya dieter och superfrukter men vad är det egentligen som stämmer? En ökad medvetenhet om kostens betydelse har många fördelar både i vardagen och i arbetslivet. Malin berättar hur man ska äta för att må bra och prestera som bäst. Rätt val i livsmedelsbutiken lägger grunden för en bra hälsa.


Frågor och avslutning

Lokal:
Scandic Crown, Polhemsplatsen 3 i centrala Göteborg

Scandic Crown Göteborg karta

Temaföreläsningen sänds också digitalt och länken kommer att finnas på denna sida senast någon timme innan föreläsningarna börjar.
Inspelning kommer att ske för publicering på Blodcancerförbundets hemsida för åtkomst i efterhand.

GDPR-information om videoinspelning

 

Starttid: onsdag 22 maj 2024, kl 14:00
Sluttid: onsdag 22 maj 2024, kl 16:40
Plats:

Scandic Crown, Polhemsplatsen 3 i centrala Göteborg eller på distans via Internetuppkoppling

Hur magsäcken och tarmpaketet mår har stor betydelse även vid en blodcancerbehandling. Illustration: gratis o royaltyfri OpenClipart-Vectors fr Pixabay

Temahalvdag om mag/tarmbesvär vid cancerbehandling i Göteborg + på distans


Fler aktiviteter

Alla aktiviteter