Ansökningshandlingar

 

I den stora medlemsundersökning som genomfördes tillsammans med opinionsföretaget Novus sommaren 2020, uttryckte Blodcancerförbundets medlemmar att forskning är ett av de mest prioriterade områdena för verksamheten. Drygt åtta av tio är positivt inställda till att patienter med blodcancer eller annan malign blodsjukdom kan delta i kliniska studier. De frågor som medlemmarna framförallt prioriterar att förbundet ska driva är ökad blodcancerforskning och möjlighet att delta i kliniska studier, samt snabbare tillgång till nya livsförlängande behandlingar. Liknande resultat visades även i våra myelom-medlemsundersökningar 2022 och 2023.

Medel från Blodcancerfonden kan sökas av personal verksam vid hematologiska kliniker eller övriga avdelningar där blodcancerforskning bedrivs. Utdelningen beslutas av styrelsen för Blodcancerfonden med hjälp av ett stipendieråd. I prioriteringen av forskningsprojekt deltar även en Patientpanel som består av patient- och närståenderepresentanter. Det ekonomiska stödet ska enligt Blodcancerfondens stadgar användas för utbildning och utvecklingsarbete som direkt syftar till förbättring av vårdens kvalitet och patienternas livskvalitet. Kliniskt inriktad forskning som kan förmodas leda till konkreta effekter på våra medlemmars situation kommer att prioriteras. 

 

Blodcancerfonden delar ut stipendier för:

  • Utbildningar och resor
  • Blodcancerforskning
  • Omvårdnadsforskning

Har du några frågor kring ansökan, kontakta oss på: info@blodcancerforbundet.se

 

Sök stipendier för utbildningar och resor

Du som är hematologisk vårdpersonal kan söka rese- och utbildningsstipendier från Blodcancerfonden. Dessa medel delas ut två gånger per år och är i första hand avsedda för utbildningar (kurser och konferenser) med syftet att öka kunskapsnivån bland landets hematologer och hematologisjuksköterskor. Det går att söka medel för kursavgifter både för digitala utbildningar och för "traditionella" som sker i fysisk form samt för resor och uppehälle kopplade till dessa.

Blodcancerfonden uppmuntrar framförallt sjuksköterskor att söka dessa stipendier. Sökande med eget föredrag eller egen poster prioriteras. Stipendiaterna förväntas inkomma med reseskildring/stipendierapport för ev. publicering i Blodcancerförbundets tidning Haema samt på hemsidan. Vi förbehåller oss rätten att redigera inkomna skildringar/rapporter. 

I april söks stipendier för arrangemang som hålls under sommar/hösttermin, medan det i oktober söks medel för vinter/vårtermin. Stipendier delas inte ut retroaktivt. 

Sista ansökningsdag för sommar/höstarrangemang: 1 april

Sista ansökningsdag för vinter/vårarrangemang: 15 oktober

Se ansökningsblankett nedan

 

Sök stipendier för blodcancerforskning

Målet är att detta anslag delas ut en gång per år. Den utdelade summan beslutas av Blodcancerfondens styrelse i samråd med ett stipendieråd, och är likt de övriga utdelningarna till viss del beroende av insamlingsresultatet. I prioriteringen av forskningsprojekt deltar även patient- och närståenderepresentanter i projektet Patientpanelen.

En rapport om hur projektet fortlöper och vilka resultat forskningen har resulterat i ska skickas in senast 31 december året efter beviljat anslag. Rapporten kan komma att publiceras på Blodcancerförbundets hemsida, i vår tidning eller i någon av våra andra kanaler. Vi förbehåller oss rätten att redigera inkomna skildringar/rapporter. Vi önskar även ett abstract på engelska, samt att projektet kan presenteras i form av en digital föreläsning för blodcancerförbundets medlemmar. 

Sista ansökningsdag: 15 oktober

Se ansökningsblankett nedan

 

Sök stipendier för omvårdnadsforskning

Målet är även att detta anslag kan delas ut en gång per år. Definitionen av "omvårdnad" är den följande; 

”Omfattar studier av vård och omsorg, och omfattar även utveckling och praktiskt tillämpbar kunskap för omvårdnaden avseende metoder och hjälpmedel, liksom de situationer där vård och omsorg äger rum” 

En rapport om hur projektet fortlöper och vilka resultat forskningen har gett ska skickas in senast den 31 december året efter beviljat anslag. Rapporten kan komma att publiceras på Blodcancerförbundets hemsida, i vår tidning eller i någon av våra andra kanaler. Vi förbehåller oss rätten att redigera inkomna skildringar/rapporter. Vi önskar även ett abstract på engelska, samt att projektet kan presenteras i form av en digital föreläsning för blodcancerförbundets medlemmar. 

Sista ansökningsdag: 15 oktober

Se ansökningsblankett nedan

 

BLODCANCERFONDENS AVVÄGNINGAR:

  • Blodcancerfonden delar inte ut stipendier till personer verksamma inom barnonkologi och barnhematologi.
  • Stipendieansökningar till utbildning som ligger inom respektive huvudmans ansvar prioriteras ej.

För sjuksköterskor och annan vårdpersonal inom hematologi finns också möjligheter att söka stipendier hos de regionala föreningarna.

 

Ansökningshandlingar

Ifyllda ansökningshandlingar postas innan sista ansökningsdag till:

Blodcancerförbundet

Franzéngatan 58

112 15 Stockholm

De färdigifyllda ansökningsblanketterna ska även mejlas till: fond@blodcancerforbundet.se. Ansökningar som inte uppfyller dessa kriterier beaktas ej.  

 

Ansökningsblankett för forskningsstipendium Blodcancerfonden 

 Ansökningsblankett för utbildnings- och resestipendium Blodcancerfonden