Det finns hittills över 100 dokumenterade allvarliga blod- och blodcancersjukdomar som var och en kan skilja sig åt relativt mycket vad gäller till exempel symtom, prognos och behandling.
Blodcancerförbundet företräder och representerar patienter som drabbats av någon av dessa diagnoser. På denna sida har vi samlat information om de större diagnoserna som vi hoppas är av intresse för både patienter och närstående.
Varje år drabbas uppemot 5 000 människor i Sverige av en blod- eller blodcancerdiagnos. Trots detta är kunskapen om dessa diagnoser relativt låg bland allmänheten. Nydiagnostiserade patienter har i många fall ingen aning om de utmaningar och den nya vardag som väntar dem. Detsamma gäller närstående, som kan ha svårigheter att veta hur man ska förhålla sig till denna livsomvälvande förändring hos någon man verkligen bryr sig om och som indirekt har en stor påverkan även på deras liv.
De vanligaste diagnoserna är myelom och olika former av leukemi och lymfom. Alla definieras enligt Europeiska Unionen som sällsynta hälsotillstånd.
Att hitta korrekt och tillförlitlig information om just sin specifika blodcancerdiagnos kan vara en utmaning. Blodcancerförbundet arbetar både för att ge information till drabbade genom bland annat diagnosbroschyrer och föreläsningar och webbinarier.
Vi vill också sprida kunskap om hur det är att leva med en blodcancerdiagnos. Vårt mål är dels att öka medvetenheten kring vad blodcancer är, dels att sprida kunskap om hur det är att faktiskt leva med en blodcancersjukdom.
"Blodcancer är en tabellsport, det gäller att kunna Microsoft Excel"
- Bo Karlsson, styrelseledamot Blodcancerförbundet, om utmaningen att följa ens värden över tid för att därigenom hitta den optimala behandlingen.