Akut myeloisk leukemi (AML), också betecknad akut myeloblast eller myeloid leukemi, är en av de vanligaste huvudformerna av leukemi hos vuxna. Diagnosen baseras på fyndet av onormala celler i blodet och benmärgen med en samtidig minskning av antalet normala röda och vita blodkroppar samt blodplättar. Till skillnad från Akut Lymfatisk Leukemi (ALL) utgörs de mogna blodkropparna alltså inte av lymfoblaster utan är förstadier i bildningen av vita blodkroppar, röda blodkroppar och/eller trombocyter.
Påtaglig blodbrist ett tecken
Det är viktigt att behandling inleds tämligen omedelbart efter det att diagnosen fastställts. De främsta symptomen vid insjuknande är trötthet, lätt sjukdomskänsla och allmänsymptom. Dessa symptom är dock i majoriteten av fallen både måttliga och ospecifika, vilket försvårar att en diagnos fastställs. En påtaglig anemi är å andra sidan ofta förekommande hos dem som drabbats av AML.
Så våra föreläsningar om att leva med AML
Den 19 november 2024 arrangerade Blodcancerförbundet en temaeftermiddag i Göteborg om diagnosen AML, akut myeloisk leukemi. Läkaren och hematologen Lovisa Wennström och hematologisjuksköterskan Petra Lindroos Kölqvist föreläste.
AML-sjukdomen med fokus på allmän bakgrundsinformation, utredning/diagnostik samt nuvarande och kommande behandlingar och forskning inom AML-området. Föreläsare är hematolog Lovisa Wennström.
En timma in i inspelningen får du veta mer om symtom och biverkningar och hur de kan hanteras. Föreläsaren och hematologisjuksköterskan Petra Lindroos Kölqvist berättar också mer om hur man med egenvård kan hantera sin AML.
https://www.youtube.com/live/LFi6UnEeSqY?si=f99w5I5SWGZvtKxY
Sophie räddades från AML med stamcellstransplantation
Sophie Dahlbäck - Hela Sverige bakarvinnaren i TV4 2022 - räddad från AML med stamcellstransplantation. Som nioåring blev Sophie Dahlbäck mycket sjuk av AML, akut myeloisk leukemi, en sorts allvarlig blodcancersjukdom. Hon fick feber i flera veckor och hennes ögonvitor var alldeles röda.
-Jag var väldigt sjuk och tvungen att få ny benmärg för att överleva. Jag hade turen att min systers benmärg matchade min och därför kunde läkarna genomföra en allogen stamcellstransplantation i mig. Se videoklippet och läs artikeln här på Blodcancerförbundets hemsida: www.blodcancerforbundet.se/aktuellt/nyheter/hela-sverige-bakar-sophie-raddad-fran-aml-tack-vare-stamcellstransplantation/
Vidare kan patienter som behandlats med vissa läkemedel mot cancer drabbas av en så kallad sekundär leukemi, vilken beror på dessa medels påverkan på celler under bildning och utveckling i benmärgen. I de flesta fall går det emellertid inte att hitta någon utlösande orsak till AML, en aggressiv blodcancerform som orsakas av att omogna blodkroppar delar sig okontrollerat.
Forskning och nya behandlingar
Det pågår mycket forskning kring AML liksom det gör vid alla blodsjukdomar. Svenska sjukhus deltar i studier och som patient kan du vid intresse ibland delta. Studier av nya läkemedel pågår ständigt såväl nationellt och internationellt. Tabletter riktade mot flera specifika genförändringar i leukemiceller provas just nu, andra nya läkemedel likaså. När studier är klara och visar tydliga positiva resultat utan ökade risker för patienten kan läkemedlen bli godkända av läkemedelsverket eller dess europeiska motsvarighet.
På många kliniker som behandlar patienter med AML samlas blod- och benmärgsprov i en så kallad biobank. Insamlingen sker efter att patienten informerats och lämnat sitt samtycke och görs i samband med ordinarie provtagning, en liten mängd blod eller benmärg tas då undan och blodcellerna fryses ned i biobanken. Proverna används sedan i forskningssyfte i projekt som syftar till att öka våra kunskaper om AML. Att prover tas i forskningssyfte kräver givetvis att du som patient har gett ditt samtycke.
Den svenska AML-gruppen, en grupp av hematologläkare med intresse för AML, bevakar nya läkemedel, behandlingar och diagnostiska metoder. När nya behandlingar är godkända och bedöms vara till nytta så införs behandlingen i det nationella vårdprogrammet för AML. Du kan läsa vårdprogrammet på https://www.sfhem.se/riktlinjer. Detta vårdprogram uppdateras regelbundet, oftast årligen, ibland oftare, för att nya läkemedel och nya diagnostiska metoder ska vara tillgängliga på ett likartat sätt i hela landet. Svenska AML-gruppen bevakar även behandlingsresultaten via ett nationellt register. De svenska resultaten bedöms vara mycket goda i internationell jämförelse men fortsatta förbättringar eftersträvas hela tiden.
Diagnosbroschyrinformation om AML i löpande text
Vad är akut myeloisk leukemi, AML och hur behandlas den blodcancersjukdomen?
Faktauppdaterad diagnosinformation om AML 2024 av överläkare Lovisa Wennström på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, på uppdrag av Blodcancerförbundet. (Texten ska vara den samma som i diagnosbroschyren nedan)
Informationsmaterial