Erfarenhet från våra medlemmar visar att det dyker upp många frågor och känslor när sjukdomen bryter ut, vid återfall eller i vardagslivet som blodcancerberörd. Då kan det vara skönt att prata med andra som har erfarenhet från liknande upplevelser. Därför har Blodcancerförbundet en stödpersonsverksamhet. Du kan höra av dig till oss om du önskar någon att prata med, eller om du själv vill bli stödperson.
Vår stödpersonsverksamhet riktar sig till dig som är nydiagnostiserad, nyligen har fått skov, är närstående eller bara vill ha någon att prata med. Blodcancerförbundets stödpersoner är ett komplement till hälso- och sjukvården, som ska erbjuda dig som drabbad professionell hjälp. Våra stödpersoner finns till även för närstående.
Vem kan bli stödperson?
En stödperson är är medlem i Blodcancerförbundet och har genomgått en stödpersonsutbildning och även fortbildningar. Och en person som ger hjälp och stöd genom att i första hand lyssna, men delar också gärna med sig av egna erfarenheter när de efterfrågas. Hen vet hur det känns och som kan ge tips och råd om allt mellan himmel och jord vad gäller livet som berörd av blodcancer eller annan allvarlig blodsjukdom.
Det är en blodcancerbehandlad person som tagit sig igenom sitt eget sjukdomsförlopp och kommit i psykisk balans. Stödpersonen arbetar ideellt, har etisk tystnadsplikt och hänvisar till sjukvårdspersonal i medicinska frågor. En stödperson är inte alltid uppdaterad i de nya mediciner och behandlingar som uppkommit efter att de själva blivit behandlade.
Frågor om mediciner och behandlingar
För frågor om detta hänvisar vi till förbundets medicinskt sakkunniga Olina Lind: olina@blodcancerforbundet.se.
Kontaktuppgifter till en stödperson får du genom att kontakta Blodcancerförbundet: info@blodcancerforbundet.se eller telefon 08-546 40 540 (vardagar mellan kl 10.00-12.30)
Vill du själv bli en av våra stödpersoner och få en 4-timmars utbildning för detta?
Läs mer här: Vill du bli en stödperson?