• Startsida
  • Lokalföreningar
  • Bli medlem
Logotypen Liggande
  • Meny
  • Om oss
  • Vårt arbete
  • Samarbetskampanjer
  • Livet som berörd
  • Meny
  • Startsida
  • Lokalföreningar
  • Bli medlem
Om oss
Lokalföreningar Kansli Styrelse Verksamhetsberättelser Integritetspolicy (GDPR) Lediga tjänster
Vårt arbete
Intressepolitik Blodcancerfonden Pågående projekt Haema - Medlemstidningen Temadagar Stödverksamhet Blodcancerpodden Rapporter
Samarbetskampanjer
Dagens forskning - morgondagens behandling
Livet som berörd
Vid diagnos Under behandling (symtom/biverkningar) Efter behandling (rehabilitering/egenvård) Stöd att få Närståendestöd
Blodcancer
Blodcancersjukdomar Blodcancerbehandling
Stöd oss
Bli medlem Starta en insamling Stöd oss som företag Bli månadsgivare (Blodcancerfonden)
Info & läsvärt
Diagnosbroschyrer Informationsfilmer Min historia... Cancer i blodet (e-bok) Bloggar Nyhetsbrev Sociala Mediekanaler Annat material Covid-19 - råd och fakta
Blodcancerfonden
Ansökningshandlingar Bli månadsgivare Forskning & Anslag Fördelade medel Upprätta testamente gratis med BLCF-gåva Hedersutmärkelser Insamlingar Skänk en gåva Stipendierapporter Årsredovisningar
Aktuellt
Nyheter Pressmeddelanden Test landningssida1
Evenemang
Event Arkiv
Klinisk forskning
Forskningsprojekt Pågående studier i Sverige Patientpanelen
Kontakt
Sök
  1. Hem
  2. Bloggar
  3. Forskningsbloggen

Uppdateringar och information om forskning inom blod- och blodcancersjukdomar

Alla Uppdateringar och information om forskning inom blod- och blodcancersjukdomar Styrelsebloggen Ordförandebloggen - Lise-lott Eriksson
Foskningsbloggen V24 2

Vecka 24 – Ny behandling mot graft versus host disease (GvHD)

I denna veckas avsnitt av forskningsbloggen presenteras resultat från studier som tagits upp vid årets europeiska konferens inom hematologi (EHA). Studierna hade som mål att studera en ny cellterapi (Orca-T) som behandling mot graft versus host disease (GvHD), en komplikation som kan uppstå efter allogen stamcellstransplantation och som berör många olika blodcancerdiagnoser och blodsjukdomar. Studierna visade en god effekt och säkerhet av behandlingen och nu planeras fortsatta fas-III studier som kan undersöka Orca-T ytterligare och ev. bekräfta de goda resultaten.

16 juni 2022

Foskningsbloggen V21 Bild

Vecka 21 - Förbättrade urvalskriterier för kliniska studier inom lymfom

I veckans avsnitt presenteras en studie vars syfte var att ta fram förbättrade och mer relevanta urvalskriterier för kliniska studier inom området diffust storcelligt B-cellslymfom (DLBCL). I studien sammanställdes inledningsvis de urvalskriterier som vanligtvis förekommer i kliniska studier inom DLBCL. Därefter fick experter inom design av kliniska studier inom lymfom rangordna hur viktiga de ansåg att de olika kriterierna i kliniska studier faktiskt var. Detta ledde fram till nya rekommendationer som då tagits fram i konsensus mellan experterna. Förhoppningen är att fler lymfompatienter, som uppvisar större klinisk variation, ska kunna inkluderas i kliniska studier framöver.

24 maj 2022

Foskningsbloggen V17 2

Vecka 17 - CAR-T som första linjens behandling mot lymfom

I veckans avsnitt av forskningsbloggen riktas fokus mot en intressant klinisk studie, där ett CAR-T läkemedel för första gången har erbjudits till patienter med en högrisk form av B-cellslymfom redan som första linjens behandling. Resultaten visar förbättrad svarsrespons och belyser potentialen att kunna använda CAR-T läkemedel tidigare i behandling mot lymfom.

29 april 2022

Foskningsbloggen V16 2

Vecka 16 – Strategier för livshantering hos AML-patienter

I samband med den internationella AML-dagen den 21:a april vill vi på Blodcancerförbundet uppmärksamma diagnosen akut myeloisk leukemi (AML). AML är en allvarlig och aggressiv blodcancerdiagnos som drabbar ca 400 personer årligen i Sverige. Dessa patienter behöver ofta genomgå mycket intensiv och toxisk behandling som vanligen sätts in omedelbart efter diagnos. Hur AML-patienter hanterar en sådan omväldigande och abrupt förändrad livssituation är fokuset i denna kliniska studie. I studien ingick 160 AML-patienter som skulle genomgå intensiv cytostatikabehandling. Patienterna fick fylla i olika formulär där syftet var att utvärdera deras strategier för att hantera sin livssituation, och hur dessa strategier i sin tur återspeglades i deras rapporterade livskvalitet.

22 april 2022

Foskningsbloggen V11 Bild (1)

Vecka 14 – nytt risk-score system för förbättrad riskstratifiering av MDS

Allt fler data tyder på vikten av att inkludera genetiska mutationer vid analyser av bland annat blodcancersjukdomar. I det nuvarande systemet för att riskgruppera patienter med myelodysplastiskt syndrom (MDS) inkluderas dock inte sådan information. I det här avsnittet presenteras en stor studie där flera svenska forskare ingår som medförfattare, och många svenska patienter är representerade. Syftet med studien var att ta fram ett nytt risk-score system för diagnosen myelodysplastiskt syndrom där information om genetiska mutationer inkluderas. Det nya systemet definierar 6 riskgrupper (tidigare 5) som signifikant skiljer sig åt med avseende på överlevnad. Införande av det nya systemet kan ha stor betydelse för framtida behandlingsval för MDS-patienter.

13 april 2022

Foskningsbloggen V12 2

Vecka 12 – CAR-T som andra linjens behandling, klinisk studie ZUMA-7

Studien ZUMA-7 har varit ett stort fokus under flera medicinska konferenser inom området hematologi. Syftet för studien har varit att studera CAR-T behandlingen axi-cel (Axicabtagene ciloleucel, läkemedelsnamn Yescarta) som andra linjens behandling för patienter med storcelligt B-cellslymfom. Resultaten visade att CAR-T behandlingen ledde till signifikanta förbättringar med avseende på överlevnad och andel lymfompatienter som uppnådde komplett respons, jämfört med standardbehandling. Detta antyder att lymfompatienter med återfall skulle kunna ha en fördel av att erbjudas CAR-T behandling i ett tidigare skede istället för att få standardbehandling.

28 mars 2022

Foskningsbloggen V11 Bild

Vecka 11 - Säkerhet och effekt av läkemedlet Crizanlizumab mot sicklecellsjukdom

Denna studie avser studera effekten och säkerheten av läkemedlet Crizanlizumab. Crizanlizumab (Adakveo) är en monoklonal antikropp som blockerar en molekyl som tros vara involverad i processen som leder till kärlocklusiva kriser, som är vanligt förekommande vid sicklecellsjukdom. Studien visade god säkerhet och effekt, med ett minskat antal sjukhusbesök per år pga kärlocklusiva kriser.

18 mars 2022

Foskningsbloggen V10 Bild

Vecka 10 - Mikrobiomets effekt på CAR-T behandling

Mikrobiomet avser de mikroorgansimer som lever i samspel med människan. Denna studie, som presenterades under den senaste forskningskonferensen som hålls årligen av American Society of Hematology, visade att mikrobiomet hade stor effekt på både patienters överlevnad och rapporterade biverkningar i samband med CAR-T behandling.

10 mars 2022

Foskningsbloggen V8 Bild

Vecka 8 - Genomiska & immunologiska signaturer för MRD-negativitet vid myelom

Det är idag generellt inte helt klarlagt varför vissa myelompatienter upplever progression i sin sjukdom och varför MRD-negativitet inte kan uppnås. Den här studien hade som mål att undersöka detta genom att kombinera två olika sekvenseringsmetoder. Forskarna identifierade under studien flera mutationer som kan ha stor betydelse för hur myelompatienter svarar på behandling. En ökad kunskap om genetiska och immunologiska signaturer är viktigt för att kunna förstå resistensutveckling och varför vissa av dessa patienter får återfall i sin sjukdom.

24 februari 2022

Forskningsbloggen V49 Bild

Vecka 3 - Pemigatinib för myeloida & lymfoida neoplasier

17 januari 2022

Forskningsbloggen V49 Bild (1)

Vecka 49 - Klinisk studie MPN

9 december 2021

Vecka43

Vecka 43 - Autolog vs allogen transplantation

28 oktober 2021

Vecka39

Vecka 39 - kosttillskott och cancer

1 oktober 2021

V38

Vecka 38 - Infertilitet efter behandling

21 september 2021

Skärmbild (14)

Vecka 22 - Strikta inklusion- och exklusionskriterier i kliniska studier

31 maj 2021

Skärmbild (12)

Vecka 21 - Risk faktorer för AML/MDS för personer med myelom

24 maj 2021

Skärmbild (10)

Vecka 20 - Myelom och fysisk aktivitet

17 maj 2021

Skärmbild (9)

Vecka 19 - Non-Hodgkins lymfom - Rädsla för återfall och livskvalitet

9 maj 2021

Skärmbild (7)

Vecka 18 - CAR-T biverkningar som behandlas på IVA

3 maj 2021

Skärmbild (4)

Vecka 17 - KLL - Effekten av covidvaccin

25 april 2021

Vecka16

Vecka 16 - Intermediär eller högrisk myelofibros - Stamcellstransplantation

19 april 2021

Skärmbild (2)

Vecka 15 - Blodcancer - Bildar personer med cancer antikroppar mot coronaviruset?

9 april 2021

Bild1

Vecka 14 - Myelom - Behandling med lenalidomid och dexametason

5 april 2021

Vecka13 Myelom (1)

Vecka 13 - Myelom - Resultat från kliniska studier i tidiga faser

31 mars 2021

GENVÄGAR

Kansli
Blodcancer
Livet som berörd
Info & läsvärt
Blodcancerfonden
Stöd oss

 

KONTAKT

Blodcancerförbundet
Hamngatan 15B
172 66 SUNDBYBERG

08-546 40 540

info@blodcancerforbundet.se

 

STÖD OSS

Org-nr
815200-9125
Swish
1239004219
Bankgiro
900-4219

 

Twitter Facebook Instagram YouTube LinkedIn

© Blodcancerförbundet 2022. All rights reserved.