Min stamcellstransplantation

 

ANNETTE

 

Hej på er!  

Det har hitintills varit lugnt i starten, jag mår förhållandevis bra och är idag på dag -7 av min stamcellsbehandling för Kronisk Lymfatisk Leukemi (KLL). Första fasen, den så kallade konditioneringen (totalt 10 dagar som räknas från -10 till -1) behandlas jag med fler cytostatika och antikroppar som framställs i en kanin, lustigt. Men det kommer troligen bli lite tuffare de sista dagarna innan jag kommer få själva stamcellerna... 

Förkonditioneringen gör man för att trycka ner mitt "ynka" immunförsvar som finns kvar. Man förbereder plats för de nya stamcellerna så det kan etablera sig i min märg och så småningom börja producera blodkroppar: röda, vita och blodplättar. Stamcellerna kommer jag få på självaste dag  ZERO (min andra födelsedag 😄🎉🎁🎈🎂 pånyttfödd, fantastisk tanke!!!)  och från den dagen blir jag isolerad eftersom jag är infektionskänslig. Min stamcellsdonator kommer ge stamcellerna på sitt närsjukhus i Polen samma dag som jag ska få dom. 

Den dagen flyger en kurir ner från Arlanda för att hämta stamcellerna till mej, ofattbart obeskrivligt fantastisk!!! Är så tacksam för att jag får denna möjlighet och att det finns människor som vill hjälpa och rädda en annans människas liv. Donatorn är en 22-årig man från Polen som har 10/10 HLA- match med mej, optimalt för att förutsättningarna ska vara de bästa för ett lyckat resultat!  

Från dag 0 är det enligt andra en evig väntan på att produktionen ska komma igång. Det kan ta cirka 14-25 dagar men är individuellt eftersom varje människan är unik. Under den här tiden finns risken för att råka ut för olika allvarliga infektioner, men fick idag bra information. Och klart för mej att de kommer ha full koll på mej hela tiden och sätta in olika åtgärder om behovet finns. Min Pånyttfödelse har börjat och det kommer att gå bra 😃✌️. 

Jag är vid gott mod och är positivt inställd, har gjort min hemläxa och är väl förberedd. Visst finns tankar, nervositet och rädslan där - något annat vore omänskligt - men känner att jag blir väl omhändertagen här av all kompetent personal. Mitt motto är att alltid ställa de frågor jag känner är viktiga för mej och kräver ett ärligt rakt svar även om det kan göra ont. Så vill jag ha det för att jag ska kunna bearbeta det som händer mej på ett bra sätt. Alla är vi olika och har olika behov och sätt att hantera saker omkring oss. 

Nog om allt som händer och är just nu. Jag ser fram emot att komma ut på andra sida ha ha!!! Tänk vilken energi och entusiasm som kommer efter detta; ska bli rent ut sagt skitkul att vara med att jobba för oss i den lokala föreningen och för alla våra medlemmar i förbundet. Vi är 4 000 innan 2017 är slut, var så säker! Fler caféträffar i vårt land så är vi där fortare än vi tror. 

 

Ha det gott! 

Kram,

Annette