Under årets hematologiforskningsmöte ASH i USA, presenterades intressanta forskningsframsteg, bland annat den kliniska studien CARTITUDE-1 med myelompatienter.
Studien visar att en mycket stor andel av patienterna svarar bra på behandlingen med ett nytt CAR-T-läkemedel. "Mycket värdefullt för en patientgrupp med få andra behandlingsalternativ", enligt Blodcancerförbundets ordförande.
Klinisk forskningsstudie bland myelompatienter i USA visar på goda resultat med nytt läkemedel. Foto: Håkan Sjunnesson/BLCF
Under årets ASH-möte presenterades många intressanta framsteg inom hematologi, bland annat resultat från den kliniska studien CARTITUDE-1. Denna studie inkluderade myelompatienter som fått återfall och/eller var refraktära och som tidigare genomgått intensiva behandlingar.
Syftet med studien var att undersöka effekten av läkemedlet cilta-cel som är en CAR-T behandling riktad mot molekylen BCMA (B-cellsmognadsantigen), som är en markör som förekommer på ytan av cancerceller vid myelom.
Denna behandling visade effekt tidigt, samtidigt som responsen var stark och mycket långvarig. Efter drygt 12 månader visade det sig att den totala svarsfrekvensen (ORR, Overall Response Rate) var 97 procent, samt att 67 procent uppnådde komplett respons.
Stor andel patienter svarade bra
- Nya behandlingar såsom detta CAR-T läkemedel, är mycket viktig för oss att framföra och belysa, säger Olina Lind, medicinskt sakkunnig i Blodcancerförbundet och fortsätter:
- Studien visar att en mycket stor andel av patienterna svarar bra på behandlingen med detta nya CAR-T-läkemedel. Dessutom är effekten av behandlingen långvarig och det är mycket värdefullt för en patientgrupp med få andra behandlingsalternativ.
Hoppfullt för myelompatienter
Lise-lott Eriksson, förbundsordförande i Blodcancerförbundet har åter följt nyhetsflödet från ASH-kongressen med stort intresse:
- Det sker mycket inom hematologiforskningen nationellt och internationellt varav en av de mest intressanta nyheterna i år är den aktuella CARTITUDE-1-studien. Att så många patienter i studien svarar så bra och så länge. Det är verkligen mycket hoppfullt för myelompatienter, säger Lise-lott Eriksson och fortsätter:
Många vill delta i kliniska studier- Många av våra medlemmar svarade i vår senaste medlemsundersökning att de är mycket intresserade av kliniska studier. Tre av fyra patienter, 73 procent i vår medlemsundersökning ville gärna medverka i en klinisk studie. Men endast en av fem, 21 procent, har deltagit i en klinisk studie. Så diskrepansen däremellan är stor, pekar hon på.
- Kliniska studier är viktiga för morgondagens behandlingar och Blodcancerförbundet arbetar därför aktivt i vårt påverkansarbete för att många fler patienter i Sverige ska kunna få möjligheten att ingå i kliniska studier, säger Lise-lott Eriksson.
Nästan alla vill se nya behandlingarBlodcancerförbundets ordförande pekar också på vikten av att patienter i Sverige ska få tillgång till nya behandlingar, som utvecklas och blir godkända internationellt.
- Det är långt ifrån är självklart idag. Vår senaste medlemsundersökning visade att nästan alla, 96 procent, av våra medlemmar anser att är viktigt med nya behandlingar för blodcancerpatienter, säger Lise-lott Eriksson och fortsätter:
Väldigt trögt svenskt system- Tyvärr är systemet i Sverige väldigt trögt när det gäller godkännande och införande av nya behandlingar. För några år sedan infördes begreppet ”ordnat införande”, som skulle underlätta och förenkla processen med tillgången av nya läkemedel.
- Men vår erfarenhet är att inget har förändrats och att nya behandlingar bromsas och inte blir tillgängliga för patienter i Sverige tillräckligt snabbt. Mycket beklagligt, då det handlar om liv och död för många blodcancerpatienter. De kan inte vänta! hävdar Lise-lott Eriksson, ordförande i Blodcancerförbundet.
Håkan Sjunnesson/BLCF
Bidra gärna till forskningen om blodsjukdomar!Var med och ge ett bidrag till den hematologiska forskningen via Blodcancerfonden genom att klicka på länken nedan:
https://blodcancerforbundet.se/vart-arbete/blodcancerfonden/
Fakta och mer om forskning från ASHASH är förkortningen på American Society of Hematology, som denna vecka haft sitt 63:e årliga möte. ASH är ett av de största och mest omfattande evenemangen för den senaste forskningen och framsteg som görs inom området hematologi.
Via länken nedan är det möjligt att läsa abstrakten som presenterades under årets ASH-möte:
https://ash.confex.com/ash/2021/webprogram/Session21289.html
Många av Blodcancerförbundets medlemmar svarar i undersökning att de vill vara med i kliniska studier. De vill att även patienter i Sverige snabbare ska få del av nya läkemedelsbehandlingar. Foto: Håkan Sjunnesson/BLCF