För första gången har ett CAR-T-läkemedel godkänts för behandling mot myelom i Sverige. Rådet för nya terapier, NT-rådet rekommenderar nu att läkemedlet används redan som andra linjens behandling i landets samtliga sjukvårdsregioner. NT-rådets beslut gäller från den 19 juni 2025.
Idag den 19 juni kom NT-rådets beslut om CAR-T produkten Carvykti, som innebär en positiv rekommendation för användning som andra linjens behandling mot myelom i Sveriges samtliga sjukvårdsregioner. Nu ingår den i högkostnadsskyddet och kan användas tidigare i sjukdomsförloppet än vad som utvärderats innan.
NT-rådets besked är klart positivt och kan göra väldigt stor skillnad för patienterna, enligt Blodcancerförbundets generalsekreterare Sofia Segergren och fortsätter:
- Nya avancerade terapiläkemedel (ATMP), där CAR -T ingår, utgör mycket viktiga behandlingsalternativ som förbundet och våra medlemmar ser på med stort framtidshopp. Vi hoppas på flera sådana positiva nyheter också eftersom de är viktigt för Sveriges och regeringens strategi att vara en världsledande life-sciencenation går i uppfyllelse, påpekar hon.
Hoppas att alla regioner följerSofia Segergren ser NT-rådets positiva beslut i ljuset av Blodcancerförbundets opinionsarbete för medlemmarna med myelomdiagnos och deras närstående.
- Förbundets mål är att personer med blodcancer ska få tillgång till nya läkemedel och behandlingar snabbare och att användandet av nya innovativa läkemedel blir jämlikt. För att nya behandlingar ska komma patienterna tillgodo krävs bland annat fler kliniska studier och att nya läkemedel och behandlingar implementeras i Sveriges alla regioner.
- Förhoppningen i samband med denna positiva rekommendation är nu att myelompatienter i Sveriges alla regioner kan få möjlighet att diskutera sina förutsättningar att få en CAR-T behandling, säger Sofia Segergren.
Ny behandlingsmetodCAR-T utgör ett helt nytt sätt att behandla blodcancer på, där fokuset snarare är att utnyttja och förstärka patientens eget immunförsvar i att bekämpa cancersjukdomen.
- Vi ser ett mycket stort behov och intresse av nya läkemedel hos våra medlemmar, vilket har lyfts i flera av våra enkätundersökningar. Vi har också sett att de flesta av våra medlemmar får information om nya behandlingar såsom CAR-T från oss på Blodcancerförbundet, säger Olina Lind medicinskt sakkunnig och forskningsansvarig för Blodcancerförbundet.
Så här skriver NT-rådet i sitt beslut
"Cirka 700 svenskar insjuknar i multipelt myelom varje år, och det är färre i senare linjer. Antal
patienter som kan vara aktuella för behandling med Carvykti är svårt att uppskatta, då det finns flera
tillgängliga behandlingar mot myelom att tillgå samt att den här typen av behandling är
resurskrävande.
Åtgärdens kostnadseffektivitet
Carvykti ges vid ett tillfälle. Kostnaden i TLV:s grundscenario är 4 127 468 kr (kostnader i samband
med 2 linjens behandling inkluderande läkemedelskostnad, leukaferes, bryggbehandling,
administreringskostnad mm)."
Läs hela NT-rådets beslut här: https://samverkanlakemedel.se/download/18.25c4a46e1976278fa4d3e0e/1750320332778/Carvykti%20vid%20MM%202L%202025-06-19.pdf